
Antakya yöresine ait bir kurabiye; Bayram kömbesi... Mis kokulu, harika lezzetli bir kurabiye oldu. Kuru mu olur, damağa mı yapışır diye bir sürü tereddütüm vardı ama, içindeki tahinle birlikte, kek gibi yumuşak da değil, kurabiye gibi dağılan bir şey de değil, tarifsiz benim için😍 Sevgili @berguzar.erden in tarifini yaptım, ben daha az miktar yapmış oldum, yaklaşık 60 tane çıktı.
Malzemeler:
1 kg Un
500 gr şeker
200 gr irmik
2 paket kabartma tozu
10 gr dövülmüş rezene
3 gr dövülmüş karanfil
2 adet muskat cevizi rendelenmiş
1 tatlı kaşığı toz zencefil
10 gram az dövülmüş çörek otu
3 gram toz tarçın
1 çay kaşığı tuz
Sıvı malzemeler:
500 gr erimiş tereyağı veya sade yağ
120 gram tahin
300 gr litre yağlı süt
60 gr katı yoğurt
1 yumurta çatalla karıştırın
2 paket toz vanilya
Üzeri için:
100 gr susam
*****************
Lütfen; serin bir yerde yoğurun.
Merdaneyle açmak için fazla cıvık bir hamur olduğu için elinizle koparmanız gerekmektedir, un miktarını değiştirmeniz tadını değiştirecektir.
Büyük bir kabın içine unla kabartma tozunu birlikte eleyip iyice karıştırın.
Şekeri irmiği ilave edin.
Baharatları ilave edip elinizle iyice karıştırın.
Bütün sıvı malzemeleri iyice karıştırıp, unun üzerine boşaltın.
Elinizle yoğurmadan, her tarafını karıştırıp toparlayın.
Elinizle köfte sıkar gibi yumurtadan büyük bezeler sıkıp yuvarlayın.
Kalıpla yapacaksanız kalıbın içine susam döktükten sonra yuvarladığınız hamurları kalıba yerleştirip tepsiye çıkarın, kalıbınız yoksa, yuvarladığınız hamurları susama batırıp elinizle düzeltin, bardakla kesin.
180°C önceden ısınmış fırında beyazlığı geçip hafif kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun😘
Yorumlar