
Ramazan tatlısı = GÜLLAÇ Biz de Kupta Muhallebili Güllaç yaptık, muhallebimiz irmik muhallebisi olsun dedik, kupta yapalım dedik, hepsini dedik, yaptık, tam kıvamında, çok hoş, hafif ve ekstralı bir güllaç oldu, biz bayıldık💚
Malzemeler:
- 1 paket (12 adet) güllaç (biz saffet abdullah markasını tercih ettik)
- 1 litre süt
- 1,5 su bardağı şeker
- 1 tatlı kaşığı vanilya özütü veya vanilin
- Bir miktar doğranmış ceviz
İrmikli muhallebi:
- 4 yemek kaşığı irmik
- 6 yemek kaşığı şeker
- Yarım kg süt
- 1 tatlı kaşığı vanilya özütü veya vanilin
- 1 yemek kaşığı tereyağı
************
İlk önce muhallebiyi yapıp bir kenara koyalım ki, biz güllaç sosunu hazırlarken, muhallebimiz ılımış olsun.
bunun için ilk önce irmik, şeker, süt ve vanilyayı bir tencereye alıp karıştıra karıştıra kaynatıyoruz - dibine tutturmayalım.
Fokurdamaya başlar başlamaz altını kapatıp, tereyağını ekleyip, içinde tereyağını eriterek karıştırmaya devam edelim, iyice karışınca tencereyi kenara alıp soğumaya bırakalım.
Güllaç için vermiş olduğumuz süt, şeker ve vanilyayı bir tencereye alıp altını açalım, şeker içinde iyice eriyecek ama sütü kaynatmayacağız, iyice ısınınca altını kapatıp onu da ılımaya bırakalım.
Son hazırladığımız güllaç sosunu ne soğuk ne sıcak durumdayken güllaçları hazırlamaya başlayabiliriz.
Eğer sıcak olursa güllaç yaprakları içinde erir, eğer soğuk olursa da güllaç yaprakları yumuşamaz, en doğrusu kuş parmağınızın 2-3 saniye dayanabileceği bir sıcaklık idealdir.
Bir kup için bir adet güllaç yaprağı kullanacağız, bunun için güllaç yaprağını ikiye bölüp muhallebinin altına, diğer yarısını da üstüne olmak üzere iki aşamalı yapacağız.
Yarım güllaç yaprağını, küçük parçalara ayırıp ılık sosun içine atalım, biraz bekledikten sonra yeteri kadar yumuşayınca kupun alt kısmına gelişigüzel yerleştirelim.
Yerleştirdikten sonra iki yemek kaşığı sostan üzerine tekrar gezdirip, irmikli muhallebi koyalım ve bir miktar cevizi muhallebiye gömelim.
Kalan yarım güllaç yaprağını da ılık sütün içine alıp yumuşayınca muhallebinin üzerini kapatıp tekrar iki yemek kaşığı sos gezdirelim.
Bu şekilde bütün kupları bitirdikten sonra, kalan sütü, kupların üzerine eşit miktarda gezdirip, kurumuş güllaç yaprakları varsa, kaşığın ucuyla sütü çekmesini sağlayalım.
Hazırladığınız güllaçlar iyice soğuduğunda, üzerine tekrar doğranmış ceviz ve istediğiniz bir meyveden üzerini süsleyip (ben dut kullandım) buzdolabına - üzerini streçleyip kaldırabilirsiniz.
En az 5-6 saat, mümkünse ertesi gün tüketin.
Afiyet bal şeker olsun😘😘
Yorumlar