Hayırlı akşamlar🙋🏼♀️🙋🏼♀️💕🙏
Meyve yemeklerinden giderken bir #tbt yapalım dedik, geçen yıl yaptığımız "vişne kebabı" Çok duyuyordum ama hiç yemek kısmet olmamıştı, yaptık ve şahane. Ben bu kadar yıl bunu nasıl kaçırmışım diye üzüldüm, mevsimi çıksa da yine yapsak 🤤🤤 Tabii, buzluğa ayırdığınız çekirdeği çıkarılmış vişneleriniz varsa, her mevsim yapabilirsiniz. Bu yemek Gaziantep yöresinin yemeklerinden olup, Halep bağlantılı ailelerin daha çok yaptığı yemekler arasındadır. Hafif ekşi, tatlı ve tuzlu bu lezzetin etle beraber uyumunu mutlaka siz de denemelisiniz.
- Yarım kg vişne
- Yarım kg köftelik kıyma
- 3 adet açık pide - lavaş
- 10 gr sıvıyağ
- 2 adet soğan
- yarım limon suyu
- bir miktar salça
- birkaç dal maydanoz
- yarım çay bardağı şeker
- yenibahar
- toz kırmızıbiber
- tuz
- karabiber
*****
Vişneleri yıkayıp saplarını ayıklayın ve yarısının çekirdeklerini çıkarın. Vişnelerin şeklinin bozulmamasına ve ezilmemesine dikkat edin. Geri kalan çekirdekli vişneleri elinizle süzgeçte ezerek suyunu çıkarın.
Ayrı bir kapta kıymayı; 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber ve 1 çay kaşığı yenibahar ile iyice yoğurun. Elinizi suya batırarak kıymadan ufak parçalar koparın ve irice vişne büyüklüğünde köfteler yuvarlayın. Bir tencereye az su (su miktarı köftelerin üstünü ancak geçecek kadar olmalıdır) ve 1 tatlı kaşığı tuz koyarak kaynatın, köfteleri kaynayan suya atın ve bir iki taşım haşlayın. Pişen köfteleri delikli bir kaşık ile sudan alın ve bir kenarda bekletin.
Soğanları yarım ay şeklinde ince ince doğrayın. Bir tencerede yağı ısıtın, soğanı yağda kavurun, soğanlar iyice yumuşayınca domates salçasını ekleyin ve birkaç kere çevirin. Köfteleri de tencereye koyun ve birer çimdik tuz ile baharatları ekleyin.
Sıktığınız vişne suyu ve limon suyunu şekerle birlikte köftelerin üstüne ekleyin. Tencereyi orta-kısık ateşte pişmeye bırakın. Yaklaşık 30-40 dakika sonra et iyice pişince; çekirdeklerini çıkardığınız vişneleri ekleyin ve 10 dakika daha bir iki taşım kaynayacak kadar pişirin. Etin suyu biraz koyulaşarak adeta ağdalı bir kıvama gelmelidir.
Pideleri mutfak tahtasında baklava dilimi şeklinde kesin. Pide dilimlerini servis tabağına kebaba altlık olacak ve birbirlerinin üzerine gelecek şekilde yerleştirin, üstüne vişneli eti koyun. Biraz da koyulaşmış suyundan gezdirin.
İnce kıyılmış maydanozla süsleyerek servis yapın.
Afiyetler olsun, yazarken bile iştahım kabardı 😍😍

Yorumlar