Pesto Sos


Hayırlı, bereketli ramazanlar diliyorum 🙏🙏🙏
Size sahurda hooop diye atıştırabileceğiniz, hem lezzetli hem besleyici hem de tok tutucu, sahura kalktığınızda zamanınız çok darsa hemencik yiyebileceğiniz bir sos yaptım, kavanozdan ekmeğe, ekmekle mideye😍😘😘😘 Ev yapımı, mis kokulu pesto sos 💚💚💚💚💚💚💚💚
Kısaca açıklamaya çalışırsam; evlerimizde yetiştirdiğimiz, her elimizi sürdüğümüzde etrafa mis kokular saçan yeşil arkadaşın kendisi fesleğen. Bu arkadaşın dağlarda bayırlarda yetişen türleri var ve bu türlerin mor olanları da var, bunun adı da reyhan. Efenim ikisi aynı familyadan olmasına rağmen farklı bitkiler, tabi bu sos orijinal tariflerde fesleğenle yapılmasına karşın, benim kullandığım mor yapraklı olan (reyhan) hem daha kolay bulabildiğim hem de düşük maliyetli bir bitki olduğu için (fesleğen marketlerde az bulunuyor ve pahalı) bunu kullanmak istedim, renk olarak yüzde yüz tatmin olamadım ama tadı şahane 💚💚 ama tabi öyle beklediğim gibi, mor renkli falan olmadı, zeytinyağını gören masum reyhan yeşerdi yeşermesine de, küf yeşili tonlarında şirin bir sosa dönüştü, az önce çok acıkmıştım, dayanamadım ekmek üstü sürüp yedim, yaaani yemeklerde sos niyetine kullanmak için yapmış olmasam hemencik bitirecektim, o derece😍

  • 1 demet fesleğen
  • 150 ml zeytinyağı
  • 3 diş sarımsak
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 60 gr ceviz

Klasik tariflerde çam fıstığıyla yapıldığını biliyorum, açıkçası sosu yapmaya karar verdiğimde evde çam fıstığı yoktu, tariflere bakarken ceviz de kullanılabildiğini gördüm ve denemek istedim, sonucu beğenince sizinle de paylaşayım istedim, muhteşem muhteşem 👍👍

Fesleğenleri güzelce yıkayıp, iyice kurutun, ıslak kalması bozulması demek. Ben salata kurutucu kullandım, bir türlü kurumak bilmedi. 
Cevizleri yağsız tavada kavuralım, içindeki yağı ve kokusu iyice ortaya çıkması için bu işlem bence gerekli.
Sarımsakları tuz ile ezelim.
Sarımsak ve fesleğenleri rondoda macun kıvamına getirelim. Sonra kalan diğer malzemeleri de ekleyip tekrar rondodan geçirelim, püre haline gelince, sosunuz hazır demektir. 
Ben kavanoza koyduktan sonra üzerini zeytinyağıyla kapattım ki hava almadan daha uzun süre koruyabilmek için.
Normal tariflerinde parmesan peyniri de var aslında ama hem elimde yoktu hem de peynirle daha kısa ömürlü olacağı için, tarifimde kullanmadım, denemek isteyenler onunla da deneyebilirler.

Afiyet olsun 😍😍


Yorumlar